Warmtepompen

Een warmtepomp is een goed alternatief voor de cv-ketel, wanneer je overweegt je huis te verwarmen zonder gas. Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht , ventilatielucht  of uit de bodem (grondwater/aarde).

Deze energie, lage temperatuur, wordt door een warmtepomp met een hoog rendement omgezet in een hogere temperatuur die gebruikt kan worden voor het verwarmen van de woning en/of tapwater. Warmte voor een comfortabele temperatuur voor de verwarming van je woning en/of voor het verwarmen van tapwater. In de zomer wanneer het warm is kunnen sommige warmtepompen ook voor verkoeling zorgen.

‘Van het gas af’ met een warmtepomp

Vaak wordt verondersteld dat warmtepompen relatief nieuw zijn maar ze worden al sinds de jaren ’80 toegepast in bijv. Zweden waar men besloten had "van het gas af te gaan”. Een warmtepomp is eigenlijk een “omgekeerde” koelkast of airconditioning.

Bij de warmtepomp halen we warmte uit de buitenlucht of grond(water) om de woning en het tapwater te verwarmen, terwijl de airconditioning warme lucht afgeeft aan de buitenlucht om met de afgekoelde lucht de woning te koelen. Een (veel toegepaste) lucht-water warmtepomp kost afhankelijk van het type, de grootte van de woning en de (benodigde) capaciteit tussen de €5000 en €10000*.

* Dit is slechts een indicatie, prijzen zijn aan wijzigingen onderhevig!

Verschillende types warmtepompen

Er zijn verschillende typen warmtepompen verkrijgbaar. De naam van de warmtepomp is gebaseerd op het medium (water, lucht) waarmee energie (warmte of koelte) wordt onttrokken aan de omgeving (compressor kant van warmtepomp) en via welk medium (water/lucht) dit wordt afgegeven aan de binnenruimte (verdamper kant van warmtepomp).

Er zijn diverse soorten warmtepompen waarvan hier de 3 meest toegepaste met een gesloten watercircuit aan de verdamper kant die de warmte afgeeft aan de binnenruimte:

Lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht (aerothermie) en verwarmt dat naar een bruikbare, vaak lage  temperatuur (50-55 °C). Hiermee wordt de woning en het (tap)water verwarmd.

Het rendement van deze warmtepompen is afhankelijk van temperatuur van de buitenlucht en kan dus variëren. Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe lager het rendement.

Voor warm tapwater is een apart voorraadvat (boiler) geïnstalleerd. Ook als het buiten kouder is dan binnen, kan de warmtepomp warmte halen uit de buitenlucht. Het is moeilijk voor te stellen maar zelfs bij een buitentemperatuur van -20°C kan er nog warmte uit de lucht gehaald worden!

Sommige lucht-water warmtepompen kunnen bij hoge binnen en/of buitentemperaturen ook koelen.

Water-water warmtepomp

Deze warmtepomp wordt in sommige gevallen ook wel grond/water- of grondwarmtepomp genoemd. De warmtepomp haalt warmte uit de bodem of het grondwater (geothermie) en zet dat om in een bruikbare temperatuur. De warmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning en warm water. Voor warm water heeft de warmtepomp een voorraadvat (boiler).

De aardwarmte kan via grondcollectoren vlak onder het aardoppervlak worden opgenomen (horizontale collector) of middels sondes die verticaal of schuin geboord worden in de bodem (verticale collector). Voor deze laatste optie is vaak een vergunning nodig en liggen de kosten ervan erg hoog.

Bij dit type warmtepomp zijn er 2 bronsystemen mogelijk:

  1. Een open bronsysteem, wat ook wel bekent als warmte en koudeopslag (WKO), waarbij het grondwater omhoog wordt gepompt. Vervolgens wordt in de warmtepomp de warmte aan het grondwater onttrokken voor het verwarmen van het gebouw of het water.
     
  2. Bij een gesloten bronsysteem gaat er geen water uit de bodem door de warmtepomp. De bodemcollectoren zijn een gesloten systeem welke gevuld is met een vloeistof welke de temperatuur van de bodem aanneemt. Vervolgens wordt deze warmte door de warmtepomp gebruikt om het gebouw te verwarmen of te koelen.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp, wordt ook wel een ventilatiewarmtepomp genoemd. Dit type warmtepomp haalt warmte uit ventilatielucht van het mechanische ventilatiesysteem. Je hebt bij deze warmtepomp dus geen buitenunit. Zomers kun je jouw woning ook koelen met deze warmtepomp.

Een warmtepomp is een dure investering die je zo goed mogelijk moet beschermen. De kwaliteit van het systeemwater is hierbij van cruciaal belang!

Lees hier wat je kunt doen om je systeem te beschermen