HR ketel (hoogredement-ketel)

In veel huizen hangt tegenwoordig een HR-ketel. De HR ketel gebruikt aardgas als energiebron waarbij de HR-ketel, zoals de naam het al zegt, veel zuiniger is dan de Cv-ketel zoals we die kennen uit vroegere tijden.

In het geval van een HR ketel wordt de warmte die in de ketel wordt gegenereerd door middel van het systeemwater getransporteerd naar die plaatsen in de woning  of het gebouw waar warmte gevraagd wordt. Het gaat hierbij dus om een gesloten circuit met water als transportmiddel.

In de meeste gevallen zorgen deze ketels niet alleen voor het verwarmen van ruimtes maar ook voor het verwarmen van tapwater. Waar vroeger vaak nog een boiler naast de Cv-ketel geplaatst werd is dat nu vaak niet meer noodzakelijk. Dit is mede afhankelijk van de capaciteit van de ketel en de benodigde hoeveelheid warm water.

Een HR ketel kost tussen de €1500 en €2000*

*prijzen zijn slechts een indicatie

Een HR ketel geïnstalleerd

Optimaal rendement

Zoals hierboven aangegeven is een HR-ketel een onderdeel van een gesloten, watergevuld circuit waarbij het water zorgt voor de warmteoverdracht. De ketel gebruikt aardgas om door middel van een van een warmtewisselaar (ook wel plaatwisselaar) het water in het verwarmingscircuit op te warmen.

VDI 2035

Om ervoor te zorgen dat er een optimaal rendement behaald word worden er niet alleen hoge eisen gesteld aan de overige elementen in het verwarmingscircuit maar ook aan het water in het systeem. Vele leveranciers van HR-ketels refereren dan meestal naar VDI 2035 norm, waarin staat beschreven waar het systeemwater aan moet voldoen.

Met de juiste systeemwaterkwaliteit voorkom je problemen met je systeem door bijvoorbeeld vervuiling en roestvorming door de aanwezigheid van lucht in je systeem(water).

Meer weten over het waarborgen van de kwaliteit van je systeemwater?