Dat vuil in je verwarmingssysteem een probleem vormt mag wel duidelijk zijn. Het zorgt voor verstoppingen en kan schade veroorzaken aan de soms dure componenten in je systeem. Gelukkig bestaan er oplossingen waarmee je (continue) het vuil uit je systeemwater kunt halen en verwijderen.
Is het systeem al ouder en/of erg vervuild dan kan het raadzaam zijn het systeem eerst te spoelen om zoveel mogelijk vuil (magnetiet en hematiet) eruit te halen en dan een vuilafscheider met magneet te plaatsen.
Zelfs als je ervoor zorgt dat je systeemwater optimaal is zal het in de tijd aan verandering onderhevig zijn. Het is daarom aan te raden om ervoor te zorgen dat vuil dat zich op enig moment vormt in je systeem zo snel mogelijk uit je systeem te "filteren". Zo voorkom je problemen, extra onderhoud (of zelfs vervanging van defecte onderdelen) en bespaar je ook nog eens energie. Hoe beter de doorstroming, hoe beter de warmteoverdracht.
Vroeger was het gebruikelijk om een filter, een zogenaamd Y-filter, in het systeem te plaatsen. Tegenwoordig zijn er vuilafscheiders met magneet beschikbaar die de doorstroming niet belemmeren en zelfs magnetiet en hematiet (roest) uit het water halen.
In tegenstelling tot een vuilfilter belemmert een vuilafscheider de stroom van het systeemwater veel minder. Omdat een vuilafscheider de deeltjes continue uit de doorstroming haalt heeft deze een constante, lage, drukval. Met een vuilafscheider kunnen zeer kleine deeltjes, vanaf 5 μm (= 0,005 mm), worden afgescheiden en verwijderd.
Om de werking van de vuilafscheider nog verder te verbeteren is het aan te raden om eentje te nemen met een magneet. Deze magneet zorgt er dan voor dat de in het water aanwezige magnetiet en hematiet (beide magnetisch) uit de waterstroom worden gehaald.
Een vuilafscheider vergt, in tegenstelling tot een filter in de doorstroom, vrijwel geen onderhoud en is zeer efficiënt. Het schoonmaken van een vuilafscheider kan heel gemakkelijk via de aanwezige aftapkraan. Dit is zelfs mogelijk terwijl het systeem in bedrijf is, het is dus niet noodzakelijk het systeem uit te schakelen.
Hoewel het plaatsen van een vuilfilter of Y-filter direct in het systeem een logische keuze lijkt is het dat niet. Een vuilfilter houdt het vuil vaak tegen in de eerste doorgang maar het grote nadeel is dat een vervuild filter een blokkade vormt in de doorgang.
Hoe meer vuil er wordt tegengehouden, hoe slechter de doorstroming (met een grotere drukval tot gevolg) en hoe slechter de warmteoverdracht zal zijn. Regelmatig onderhoud en schoonmaken of vervangen van het filter is dus noodzakelijk.
Ga voor zeker met een vuilafscheider met magneet met vrije doorstroom. Haalt zelfs de kleinste deeltjes uit je systeem en voorkomt problemen!