Wanneer een verwarmingssysteem wordt gevuld gebeurt dit in de meeste gevallen met gewoon tap-/kraanwater. Dit water is helder en bevat naast lucht en opgeloste gassen geen vuildeeltjes. Maar, laat het nou juist die lucht en opgeloste gassen zijn die er mede voor zorgen dat het water in je systeem langzaam vervuilt.
Daarnaast kunnen er ook vuildeeltjes zoals zand, steengruis of ander vuil in het systeem komen tijdens de installatie. Ook deze vuildeeltjes zijn schadelijk voor de componenten in je systeem.
Voorkom schade aan de (kostbare) componenten in je verwarmingssysteem door vuil in je systeemwater
De lucht en gassen die zich in het systeemwater bevinden reageren met name met de metalen in het systeem waardoor er roestvorming (oxidatie) plaatsvindt. Deze roestdeeltjes komen langzaam los en zorgen ervoor dat het systeemwater langzaam vervuilt en grijs/bruinzwart of zelfs roodbruin wordt. Deze roestdeeltjes worden ook wel magnetiet of hematiet genoemd.
Het grote probleem met magnetiet en hematiet is, is dat het (grote) schade toebrengt aan de componenten in het verwarmingssysteem zoals de verwarmingsketel, warmtepomp, pomp en andere gevoelige en vaak kostbare componenten.
Vuil in een verwarmings- of koelsysteem kan leiden tot storingen en zelfs uitval van de verschillende componenten in het systeem. Dit vergt niet alleen meer onderhoud maar het verkort ook de levensduur van de, vaak dure, componenten in het systeem. Daarnaast zal het rendement van het systeem langzaam afnemen in de tijd en zal dit leiden tot een hoger energieverbruik!
Ga voor zeker met een vuilafscheider met magneet met vrije doorstroom. Haalt zelfs de kleinste deeltjes uit je systeem en voorkomt problemen!