Hoe kun je lucht uit je systeem halen?

In je verwarmings- of koelsysteem is vrijwel altijd lucht aanwezig. Of het nu gaat om vrije lucht (luchtzakken) of microbellen en opgeloste gassen in het systeemwater. Het risico van lucht is je systeem in dat er corrosie ontstaat. Om te voorkomen dat hierdoor verstoppingen ontstaan of problemen optreden bij de componenten in je systeem, is het van belang de lucht uit je systeem te verwijderen.

Senlontluchters voor het verwijderen van luchtzakken/vrije lucht

Verwijderen van vrije lucht

Vrije lucht in een systeem verzamelt zich altijd op de hoogste punten in het systeem en veroorzaakt naast roestvorming ook verstoring van de overdacht van warmte of koelte. Een luchtzak in een radiator zorgt er bijvoorbeeld voor dat deze slechts voor een deel warm wordt en dus ook beperkt warmte afgeeft. Is dit het geval dan is het aan te raden de radiator te ontluchten waarbij de vrij lucht er uit wordt gelaten.

Snelontluchters

In tegenstelling tot radiatoren en verwarmingsketels zijn leidingen, waarin zich luchtzakken kunnen bevinden, moeilijk te ontluchten. Dit kan echter opgelost worden door het plaatsen van zogeheten snelontluchters. Deze zorgen ervoor dat de lucht via een ventiel kan ontsnappen uit de leiding zonder dat er water uit het systeem verdwijnt. 

Meer informatie over snelontluchters

Microbellen uit het systeemwater verwijderen

(Microbellen)luchtafscheiders

In tegenstelling tot snelontluchters, die vrij lucht op één specifieke plek in je systeem verwijderen, zijn er ook luchtafscheiders die microbellen en circulerende lucht uit het systeem(water) verwijderen. Dit gebeurt geheel automatisch en continu wanneer het systeemwater wordt rondgepompt.

Omdat het verwijderen van lucht uit het systeemwater het effectiefst is op de warmste plek in het systeem is het aan te raden om de (mircobellen)luchtafscheider bij een verwarming in de (warme)  afvoerleiding te plaatsen. Bij een koeling kan deze het beste in de (warme) aanvoer geplaatst worden.

Meer informatie over (microbellen)luchtafscheiders

(Microbellen)luchtafscheiders voor het verwijderen van microbellen en circulerende lucht

Verwijderen van opgeloste lucht en andere gassen

Vacuümontgassers om opgeloste lucht en andere gassen te verwijderen

Water, dus ook water in een gesloten verwarmings- of koelsysteem, absorbeert van nature heel gemakkelijk gassen, totdat het verzadigd raakt. Het verzadigingsniveau hangt af van de druk en de temperatuur in het systeem.

Bij vacuümontgassing wordt het systeemwater in kleine, ingestelde volumes behandeld. Het water wordt onder vacuümdruk gezet, waardoor alle opgeloste gassen vrijkomen. Het is alsof je een fles frisdrank opent. Zodra je de dop losdraait, hoor en zie je het gas verschijnen. De vrijgekomen lucht en gassen worden afgevoerd en de kleine hoeveelheden ontgast water worden terug de installatie in gepompt.

Het systeemwater is nu 'hongerig' naar gas en absorbeert in hoog tempo al het gas op dat het in de installatie tegenkomt. Het verzadigde water wordt teruggevoerd naar de ontgasser en opnieuw onder vacuümdruk gezet om het opgeloste gas uit het systeem te verwijderen. Zo wordt de hele installatie lucht- en gasvrij gehouden.

Vacuümontgassing maakt gebruik van de wet van Henry, de invloed van druk en temperatuur op het gas-absorberend vermogen van water, om het hele systeem lucht- / gasvrij te maken en te houden.

Meer informatie over vacuümontgassers