De druk in jouw verwarmings- of koelsysteem

In een verwarmings- of koelsysteem moet ten alle tijden een overdruk heersen, dat betekent een druk boven 1 bar. Wat de optimale druk in een specifiek systeem is, moet berekend worden. Op basis van deze berekening kan bepaald worden hoe groot het expansievat moet zijn en welke voordruk deze moet hebben. Bij grotere en complexere systemen kan toepassing van een expansiesysteem wenselijk zijn.

De meesten van ons hebben geleerd dat je met enige regelmaat de druk van de centrale verwarming moet controleren. Vaak zit in het systeem een drukmeter waarin met een groen vlakje is aangegeven waar de druk tussen moet liggen. De wijzer geeft dan de actuele druk aan in het systeem.

Toch kan het voor komen dat de druk in de verwarming te hoog of te laag wordt en in beide gevallen moet er actie ondernomen worden.

Drukmeter in een verwarmingssysteem

Te hoge druk in je systeem

Een te hoge druk in een verwarmingssysteem kan ervoor zorgen dat de onderdelen van het systeem beschadigd raken en kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. Het kan ook de efficiëntie van het systeem verminderen en zorgen voor hogere energiekosten.

Als je merkt dat de druk te hoog is, kun je dit oplossen door de druk te verlagen. Een te hoge druk kan vele oorzaken hebben zoals teveel lucht in je systeem, dit kun je verhelpen door je systeem te ontluchten. Het is ook raadzaam om je expansievat te controleren. Het is aan te raden om een professionele monteur te raadplegen als je niet zeker weet hoe je de druk kunt verlagen of als je andere problemen hebt met je verwarmingssysteem.

Te lage druk in je systeem

Dat de druk in het systeem belangrijk is weten de meesten wel omdat het bijvullen van het verwarmingssysteem een bijna jaarlijks terugkerend “ritueel” is. De optimale druk in het systeem wordt bepaald onder andere bepaald door de grootte van het system en de maximale systeemtemperatuur. Een overdruk van 0,5 bar is minimaal maar in sommige systemen is een hogere overdruk gewenst.

Het is van belang om de druk in het systeem op overdruk en zo stabiel mogelijk te houden, dus niet alleen wanneer het systeem warm is, maar ook wanneer het afgekoeld is. Omdat een expansiesysteem het water de ruimte geeft om uit te zetten zorgt dit voor een relatief stabiele druk in het systeem.

Een slecht ontworpen, geïnstalleerd en/of onderhouden expansiesysteem zorgen voor onderdruk in de installatie. Daardoor kan lucht naar binnen worden gezogen via automatische ontluchters, pakkingen en microlekkages. Een te hoge druk kan ertoe leiden dat veiligheidsventielen openen waardoor water uit het systeem spuit. Dit betekent ook dat als het systeem weer afkoelt weer water moet worden bijgevuld.

Druk verhogen ofwel "bijvullen van de verwarming"

Wanneer de druk te laag is, dan is dat meestal simpel op te lossen door de verwarming “bij te vullen”.

Houd een emmer, dweil of doek bij de hand om eventueel gemorst water op te vangen. Daarnaast heb je een vulslang nodig en kan het handig zijn om een waterpomptang te gebruiken voor de vulkraan.

Volg de onderstaande stappen om de verwarming bij te vullen:

  1. Als eerste is het belangrijk om de verwarming “uit te zetten” wat wil zeggen dat je ervoor zorgt dat de pomp in het systeem niet draait. Bij andere systemen moet je de stroom van de pomp afhalen of het gehele systeem uitzetten.
  2. Zeker bij een hoge temperatuurverwarming is het aan te raden om deze volledig af te laten koelen voor je begint met bijvullen. Doe je dit bij een te hoge temperatuur dan kan het zijn dat de druk te hoog oploopt bij het opnieuw opwarmen na het bijvullen en de veiligheidsklep opengaat.
  3. Zoek de tapwaterkraan in de buurt van de vulkraan van de verwarming en sluit de slang aan op de waterkraan.
  4. Laat de slang voorzichtig volstromen met water en sluit daarna de kraan weer.
  1. Sluit de slang aan op de vulkraan van het verwarmingssysteem.
  2. Draai eerst de waterkraan open (let op lekkages) en daarna de vulkraan.
  3. Laat de beide kranen openstaan totdat de drukmeter de gewenst druk aangeeft. Weet je niet wat de optimale druk is in jouw systeem, vraag het dan na bij je installateur. Het is dan belangrijk om uit te gaan van de koude vuldruk dus de druk die geldt voor een volledig afgekoeld systeem.
  4. Draai vervolgens de vulkraan dicht en direct daarna de waterkraan.
  5. Maak de slang los bij de vulkraan en laat het water dat nog in de slang zit in de emmer lopen en maak de slang los van de waterkraan.

Let op: moet je je systeem (erg) vaak bijvullen of fluctueert de druk heel sterk wanneer je systeem in bedrijf is dan is de kans aanwezig dat je expansievat defect is. Een installateur kan controleren of het vat defect is en vervangen indien nodig.