(Actieve) drukbehoudsystemen 

Het gebruik van een expansievat werkt prima bij kleinere installaties met een relatief lage systeemdruk. Wanneer de systemen groter worden en er sprake is van een hogere systeemdruk dan wordt het benodigde vatvolume erg snel erg groot, en dus ook de benodigde ruimte hiervoor. Deze vaten zouden dan zoveel ruimte innemen dat dit ten koste gaat van kostbare woon- of gebruiksruimte.

Net als bij een expansievat moet ook hier berekend worden welke druk benodigd is in het systeem om ervoor te zorgen dat er te allen tijden een overdruk heerst in het systeem op basis van:

  • Operationele systeemwaarden zoals temperatuur, het soort systeem (verwarming of koeling) en het medium (systeemwater met/zonder glycol)
  • De drukvariabelen in het systeem (o.a. drukbereik, statische hoogte, etc.)
  • Systeembelastingswaarden en werkingsvermogen van de installatie (zoals systeemvermogen, ontwerpbelasting etc.)
Drukbehoudsystemen met een pomp

Drukbehoudsysteem met pomp

In deze systemen wordt de druk geregeld en constant gehouden met één of meerdere pompen die in serie geschakeld zijn. Met een pompgestuurd drukbehoudsysteem bespaar je niet alleen veel ruimte maar kun je de druk ook precies regelen en kun je drukverschillen in het systeem makkelijk opvangen.

De pompgestuurde expansiesystemen zijn voorzien van een of meerdere gekoppelde expansievaten waarbij de totale grootte afhankelijk is van het expansievolume van het systeem. Het voordeel is dat het gehele volume van het expansievat gebruikt kan worden om ruimte te bieden aan het systeemwater. De expansievaten zijn meestal voorzien van een balg.

Hoewel de meeste pompgestuurde drukbehoudsystemen beschikken over een ontgassingssyteem voldoet dit vaak niet aan de eisen die gesteld worden in VDI 4708 en VDI 2035-2. Het is daarom aan te raden om een (vacuüm)ontgasser in het systeem te plaatsen om zo te zorgen voor een optimale ontgassing van het systeemwater.

Drukbehoudsysteem met compressor

Bij deze systemen is er geen sprake van een vaste voordruk, zoals bij een expansievat, maar wordt de druk door een compressor constant gehouden. Het op druk brengen en houden gebeurt in compressorgestuurde drukbehoudsystemen met gewone buitenlucht. Deze lucht bevat (logischerwijs) veel zuurstof en aangezien de membranen niet 100% luchtdicht zijn kan er zuurstof binnendringen in het systeemwater en ontstaan er problemen met oxidatie met vervuiling van het systeem tot gevolg. Daarnaast zijn dit soort systemen erg luidruchtig hetgeen kan leiden tot geluidsoverlast.

Ondanks de genoemde problemen worden deze systemen nog veel toegepast. Echter om ruimte te besparen kan men beter kiezen voor een pompgestuurd drukbehoudsysteem.