Een verwarmings- of koelsysteem is in de meeste gevallen een “gesloten systeem” waarbij water zorgt voor het transport van de opgewekte energie (warmte of koelte) naar de plekken waar dat nodig is en gevraagd wordt. Via radiatoren, vloerverwarmingsbuizen, ventilatieconvectoren en/of luchtbehandelingskasten wordt deze vervolgens afgegeven aan de omgeving.
Iedereen weet dat een verwarmingssysteem en koelsysteem uit vele componenten bestaat waarvan de meeste direct zichtbaar zijn zoals de ketel, de warmtepomp, de verwarmingspomp, leidingen, radiatoren, een expansievat, enz. Er is echter één component welke niet direct zichtbaar is maar wel van (zeer) grote invloed is op de werking van het gehele systeem namelijk het water in het systeem ofwel het systeemwater.
Wat veel mensen niet weten is dat de kwaliteit van het systeemwater mede bepalend is voor de werking en efficiëntie van het gehele verwarmings- of koelsyteem. Een hoge efficiëntie betekent:
Met als uiteindelijk resultaat een comfortabel binnenklimaat!
Wist je dat de garantie op de onderdelen van je systeem samen kan hangen met de kwaliteit van het systeemwater?
De kwaliteit van het systeemwater in een gesloten verwarmings- of koelingssysteem is van groot belang voor de efficiëntie en levensduur van het systeem. Het water in het systeem kan aangetast worden door verschillende stoffen, zoals zuurstof, hardheid en andere vervuiling. Dit kan leiden tot problemen zoals roestvorming (corrosie), lekkages en verstopte leidingen. Daarnaast kan dit schade toebrengen aan de (vaak dure) onderdelen van het systeem.
Wat velen niet weten is dat fabrikanten van CV ketels, warmtepompen en andere onderdelen van het verwarmingssysteem zoals de pomp, eisen stellen aan de kwaliteit van het systeemwater. Veelal wordt er in de garantievoorwaarden verwezen naar VDI 2035.
De VDI 2035 norm is een richtlijn voor het ontwerp, de installatie, het vullen en het onderhoud van verwarmingssystemen (< 100°C) in gebouwen. Het is belangrijk om rekening te houden met de VDI 2035 norm bij het ontwerp van een verwarmingssysteem omdat het helpt om een systeem te creëren dat efficiënt is in het gebruik van energie, comfortabel voor gebruikers, gemakkelijk te bedienen en veilig te gebruiken. En leidt tot lagere energiekosten, een betere binnenklimaat en een hogere levensduur van het systeem.